BEKIJK ONZE IN HUIS, HAND geverfde garen

zelfportret kunst van Wilma Poot

Wilma Poot is een autodidact haak kunstenaar in Nederland die figuratieve portretten van mensen en dieren met behulp van haken maakt. In dit interview leren we meer over wie ze is, wat ze maakt en haar proces van de haak.

Vertel ons een beetje over jezelf …

Mijn naam is Wilma Poot en ik ben geboren in 1963 in Woerden, in Nederland. Ik ben een Graphic Designer. In 2012, Ik begon te schilderen; Ik ben een volledig autodidact. Sinds 2014, Ik heb een nieuwe liefde gevonden in de techniek van de haak, en met deze techniek Ik maak figuratieve portretten van mensen en dieren. De portretten hebben een frisse en krachtige uitstraling met energetische vormen en interessante kleurencombinaties. Mijn werk is expressionistisch met een heldere en kleurrijke palet.

self-portrait crochet art of Wilma Poot

Heb je ooit haken eerder 2014?

Ik leerde de grondbeginselen (kettingen, enkele haak, dubbele haak) op de leeftijd van 8 of 10. Ik in eerste instantie geleerd te haken uit mijn oma. Ik zag haar haken en ik was nieuwsgierig om te proberen, maar het enige dat ik ooit gemaakt, in mijn jongere dagen, was een beetje gehaakte rokje voor mijn pop. Daarna rok, Ik nooit meer gehaakt als ik wilde breien en het trekken van meer dan haken op het moment.

crochet art cat by Wilma Poot

Dus je oma haakwerk. Hoe zit het met je moeder?

Eigenlijk, Ik leerde mijn moeder om te haken toen ik een kind was. Ze is linkshandig en ze nooit geleerd om te haken op school of van haar eigen moeder of oma. Nadat ik leerde haar hoe, maakte ze veel items voor het huis, zoals tafelkleden en spreien. Zodra ze probeerde na een patroon Haak gordijnen. In het patroon was een stokje, die op het moment dat ik dacht dat betekende twee steken haken samen. Uiteraard was dit helemaal verkeerd die we vele jaren later realiseerde.

crochet owl by Wilma Poot

Wat is uw favoriete gehaakte steek of techniek? Hoe wilt u om deze vorm van de haak te bellen?

Ik heb geen favoriete gehaakte steek per se. Ik gebruik de verschillende haaksteken te benadrukken richting, vergelijkbaar met een penseelstreek in de schilderkunst. Ik gebruik de haak en de haak steek als een schilder zou een borstel en penseelstreken gebruiken om de juiste effect te krijgen. Het is een soort van freeform haken, Geloof ik.

Wat is uw favoriete garen?

Ik gebruik allerlei garen (acryl, polyamide, Alpaca, viscose, wol , katoen, zijde, enz.) en ik werk met hen in verschillende diktes, ook. Ik ben niet al te veel last van de verschillen in garen, als mijn grootste zorg is de kleur en de textuur van het garen. De kleuren moeten, als een schilderij, samen passen. Ze creëren de diepte en de rondheid, die 3-dimensionale kwaliteit, in wat in wezen een vlak werkstuk.

Crochet Cat Face By Wilma Poot

Wat is uw favoriete haaknaald?

Ik gebruik meestal mijn gele haak, die is 2.5 mm. Soms gebruik ik mijn rode haak, welke een maat groter, 3.0 mm. Ik vind de dikte van de haak is niet mijn grootste zorg. Het is belangrijk voor mij dat de haak ergonomische, anders krijg ik kramp in mijn vingers.

Wat haakproject bent u het meest trots op?

Ik begon te haken in 2015. Ik zag een deken op een handwerkbeurs, genaamd CAL2014. Het idee is dat je, elke week, het downloaden van een nieuw deel van het patroon en vervolgens, beetje bij beetje, over het gehele jaar maakt u een deken. Dus, Ik besloot om de CAL2015 groep aan te sluiten. Het leek een echt leuke manier voor mij om nieuwe steken te leren.

Het kostte me een tijdje voordat ik de juiste kleuren, want ik wilde de deken om het decor te passen in mijn woonkamer. Dus, Ik liep een paar weken achter op schema, maar ik snel ingehaald en ik eindigde op de eerste 3 rondes van de deken sneller dan ik had verwacht.

self-portrait crochet art of Wilma Poot WIP

Op hetzelfde moment was ik bezig met een opdracht om een ​​portret te schilderen en ik merkte dat ik was met behulp van een soortgelijke kleurenpalet in zowel de schilderkunst en de deken. Dus, Ik begon aan het idee van de vraag of ik een portret kon haken na te denken. Ik had wat overgebleven garen, dus ik begon te proberen om mijn eigen gezicht te maken in haaksteken. Ik ben begonnen met mijn ogen en ze zag er vrij goed. Ik was echt trots op het resultaat en ik werd zeer enthousiast over deze manier van haken.

gehaakte leeuw kunst van Wilma Poot

Wanneer het gezicht bijna klaar was begon ik na te denken over wat mijn volgende project zou zijn en ik had besloten om een ​​portret van een leeuw te maken. Het idee voor dit portret kwam uit het horen van het vreemde verhaal van Cecil, de beroemde leeuw uit Zimbabwe, die werd doodgeschoten door een safari toerist voor de lol. Met de haak haak in de richting waarin de contouren van de leeuwgezicht volgt I kunnen een beeld diepte te hebben. Het portret is gemonteerd op een koninklijke blauwe canvas. Het doek is bevestigd door hout met bouten en moeren. De afmetingen van dit portret zijn 100 x 140 cm, en ik ben erg trots op dit project.

gehaakte leeuw gezicht detail

 

 

Heb je haak meer voor uzelf of voor anderen?

Ik maakte de CAL2015 deken voor mezelf, iets om te gebruiken in de winter, wanneer het koud is. Uiteraard, Ik maakte het zelfportret voor mezelf. Ik ben ook nog steeds momenteel aan een Oehoe dat een muis heeft gevangen, dat is voor mij. Maar als gevolg van het maken van de leeuw en de kat, Saartje, Ik kreeg de opdracht om een ​​portret van een kat genaamd Stinkie maken, die was overleden in het voorgaande jaar op 21 jaar oud.

crochet cat by Wilma Poot

De eigenaar van de kat had mij een paar wazige foto's die ik in staat was om een ​​potloodtekening te maken. Deze schets gaf me mijn basis van waaruit ik kon beginnen om de kat te haken. Ik heb ook nog een opdracht voor een portret van een hond. De hond is zeer oud en ik denk dat klanten echt genieten met een zeer originele manier van het behoud van de herinnering aan een geliefd huisdier.

crochet dog by Wilma Poot

Hoe werk jij? Wat is uw manier van werken?

Soms werk ik van enkele foto's van het onderwerp. Als er geen bruikbare foto's, dan maak ik eerst een tekening. Als de tekening is goedgekeurd, Ik kan beginnen haken. De foto's of de schets zijn mijn gids. Ik kijk goed naar de foto's en proberen om het karakter van het onderwerp vast te leggen in een ‘geschilderd’ werk haakgaren. Ik maak nooit een patroon van het werk, die op haar beurt elk stuk uniek.

gehaakte kunst kat in progress

Wat is uw favoriete citaat of gezegde?

Mijn favoriete citaat komt uit een rebel en rolmodel met de naam Pippi Langkous. Ze zei: “Ik heb nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik kan”. In de jaren '70 was ze mijn TV held.

En een gezegde dat mijn vader gebruikt veel en het is ook een van mijn favorieten (in het Nederlands): “zonder bluf is het leven suf”. Het betekent zoiets als: zonder bluf leven is saai.

crochet self portrait by Wilma Poot

Is er iets dat je niet weet in haken die je zou willen leren?

Ja, hoe sneller! The portrait of Saartje, de kat, kostte me ongeveer 100 uren te maken en het portret van de leeuw was rond 350 uren van het werk en dit was gewoon de tijd die nodig was om te haken. Daarna moest ik nog steeds het werk toonbaar te maken door het monteren van het zo dat het zou kunnen worden weergegeven.

En ik heb zo veel meer ideeën…

crochet self portrait by Wilma Poot, gezicht

 

Auteur

San Francisco gebaseerd en haak-geobsedeerde schrijver, dromer en creatieve geest!

1 Commentaar

Schrijf een reactie