Haak is een ambacht dat is gebruikt in zeer interessante manieren in de wereld van de wiskunde. Verschillende artiesten hebben genomen dat inspiratie en gebruikt wiskunde gebaseerde haak in hun kunst. Het is iets dat ik graag zien omdat het combineert verschillende gebieden van onderzoek naar een mooi product.

Vandaag zullen we kijken naar tien verschillende voorbeelden van hoe wiskunde en haak in illustratie hebben samenkomen:

1. Wiskundige kraal haak

wiskundige kraal haak

Math hoogleraar Susan Goldstine heeft samengewerkt met computerwetenschapper en kunstenaar Ellie Baker op toepassingen van wiskunde aan kraal haak. Op de Wiskundige kunstgalerijen website, Ze legt dat de wiskunde achter deze kralen haak armbanden dit project te zeggen: “Succesvolle kraal haak armband patronen zijn beste beschouwd als oneindige vliegtuig betegelingen, samengesteld met de tegels van aaneengesloten parels die gehoorzamen aan bepaalde regels van de plaatsing ingegeven door de omtrek van het gerolde touw en de structuur van de haak.”

2. H-Fractal gehaakte deken

gehaakte deken van math

Deze verbazingwekkende gehaakte deken was ook een van de items van de wiskundige kunst galerijen die ik vond; het is een geweldige creatieve site! Dit is van koppelen Math hoogleraar Kyle Calderhead die uitlegt: “Dit stuk is een gehaakte deken met een H-fractale patroon, met behulp van een blokkeerinrichting mesh-techniek.”

3. Dihedrale Granny kussen

Math haak kussen

De wiskunde in een haak project is zelden duidelijk voor het oog. Wiskundige grad student Andrea Heald uitgelegd: “Deze gooien kussen is gemaakt van oma haak zeshoeken. Het patroon werd bepaald door elke kleur associëren met een element van de dihedrale groep van orde 6 en te laten “handelen” op de veelkleurige zeshoeken.”

4. Haak Cumulus wolken

Haak wolken

Architectonische kunstenaar Ciro Najle gebruikt wiskundige fractals maken deze haak wolken. Leren meer hier.

5. Haak Hexaflexagon / Hexaflexacube

Dit is een zes-faced platte kussen. U kunt haak of Brei een van deze zelf met behulp van de patroon te koop door wollige gedachten. Iets leuks: Uitchecken Godzilla en de haak Hexaflexagon.

6. Dual zeven gekleurde Tori

Haak wiskunde

Carolyn Yackel legt uit dat de Dual zeven gekleurde tori hier te zien (één gebreid en haakwerk) “««impliceert dat een grafiek op een torus hoogstens zeven kleuren de hoekpunten kleur vereist zodat geen hoekpunten die met elkaar verbonden door een rand dezelfde kleur.»

7. Haak Lorenz variëteit

Math haak project

De website voor dit project legt uit: “Dr. Hinke Osinga en Professor Bernd Krauskopf bleken de beroemde Lorenz-vergelijkingen die de aard van chaotische systemen in een mooie levensechte-object beschrijven, door computer-gegenereerde instructies Haakvideo. Samen alle steken recht definiëren een ingewikkeld oppervlak, de Lorenz-variëteit genoemd.”

8. Fibonacci haak

Math haak kunst

Veel kunstenaars gebruiken de Fibonacci-reeks maken kunst die lust voor het oog. Sculpturale textiel kunstenaar Sophie Buckley onderzocht dit, hierboven, voor haar laatste graad show op school.

9. Hyperbolische haak Reef Project

Haak koraal

Er is geen manier dat ik dit artikel kon schrijven zonder met inbegrip van de hyperbolische haak rif project en de verschillende spin-off-projecten die zijn gekomen uit dat. Het was een wiskundige, die besefte dat de haak kan worden gebruikt om te uiten hyperbolische math beginselen die waren niet gemakkelijk te begrijpen. De zusters Wertheim, van wie is een kunstenaar en de andere een wetenschapper, gebruikt deze beginselen voor de ontwikkeling van de eco-bewustzijn coral reef project, die is gegroeid en gegroeid en over de hele wereld gedemonstreerd. De afbeelding hierboven komt uit Helle Jorgensen, een kunstenaar die is sterk geïnspireerd door de coral reef project.

Er zijn vele andere wiskundige kunstenaars die hyperbolische haak in hun werk opnemen, dat is niet noodzakelijkerwijs reefwork. Eigenlijk, hyperbolische haak is waarschijnlijk de meest populaire soort wiskunde gebaseerd haak. Overwegen, bijvoorbeeld, Dit hyperbolische bloem bloeien door Gabriele Meyer:

Math gehaakte bloem

10. Variaties op hyperbolische haak

hyperbolische haak

Andere kunstenaars hebben genomen van de grondgedachte van hyperbolische haak en uitgebreid op het. Bijvoorbeeld, freelance kunstenaar Mickey Shaw-Hubbard zegt van de hyperbolische mushroom forest hierboven: “Deze haakwerk vezel soft sculptuur installatie is gebaseerd op niet-Euclidische meetkunde. Het vertegenwoordigt een variatie van het hyperbolische vlak ruffle effect.”

Auteur

San Francisco gebaseerd en haak-geobsedeerde schrijver, dromer en creatieve geest!

8 Opmerkingen

  1. Pingback: Interview met Kathryn: De januari haak vragen — Haak wellust

  2. Pingback: 10 Prachtige voorbeelden van haak Fractals — haak wellust

  3. Pingback: Link liefde voor beste haak patronen, Ideeën en nieuws — haak wellust

  4. Pingback: Haak Blog Roundup: Juni in Review — haak wellust

  5. Pingback: Hyperbolische haak kunstenaar Gabriele Meyer |

  6. Pingback: 20 Populaire gratis haak patronen naar bladwijzer als u nog niet geprobeerd hen nog |

  7. Pingback: Haak Geometry |

  8. Pingback: Oldies Maar Goodes: 25+ Grote Haak Patronen van het Archief |

Schrijf een reactie