Op een manier, Nicki Hitz Edson was de reden dat ik begon mijn serie over 1970s haak ontwerpers. Het boek dat ze co-auteur met Arlene Stimmel (Creatieve haak) was een van de eerste verbazingwekkende vintage middelen die ik kwam over het werk van dit tijdperk. Met sommige snelle Internet onderzoek vond ik uit dat ze Nicki nog steeds een actieve kunstenaar is. Ik heb zelfs al in contact met haar en ze hielp me om te achterhalen informatie over veel van de andere ontwerpers uit die tijd die ik hier heb geprofileerd. Dus het is hoog tijd dat ik deed een profiel van Nicki van werk, is het niet?!

Nicki Hitz Edson

Nicki Hitz Edson begon haar kunst carrière als fotograaf maar snel gevonden het werk onbevredigende. Zij begon bijwonend de Art Students League in 1965 en het verkennen van andere vormen van kunst. Bij een bezoek in huis 1969 haar moeder leerde haar hoe haak en ze was verslaafd. In 1971 ze haakwerk de eerste van haar maskers, iets wat ze zou worden goed-gekend voor, Als onderdeel van een Halloween kostuum voor een feest in het huis van collega crocheter Janet Lipkin. Ze hield van het werken met kleur en het verkennen van structurele stukken. Later ze begon te werken in commerciële breigoed en vertakt in vele verschillende vormen van kunst van de vezel. Ze ontving vezel kunsten onderscheidingen in 1976 en vervolgens 20 jaar later in 1996, waarvan ik denk dat is soort van een groot eerbetoon aan haar lange kunst carrière. Ze heeft het tentoonstellen van haar werk in galerieën en musea gestaag sinds 1972; haar meest recente show was een draagbare kunst show in het San Francisco Legion of Honor Museum in 2005. Haar werk is gekenmerkt in verscheidene boeken maar creatieve haak is het enige boek dat ze geschreven. Nicki van werk is erkend in de haak Gemeenschap blijkens haar opname in de CGOA de Hall of Fame.

Creatieve haak

Toen ik voor het eerst begonnen kijken naar vintage haak boeken in mijn lokale bibliotheek ik op een paar goede middelen stuitte en Creatieve haak was een van de beste. Creatieve haak werd mede geschreven door Niki Hitz Edson en Arlene Stimmel. Wat opviel me echt over Nicki van werk in de verscheidenheid van haar werken. Veel van de ontwerpers van dit tijdperk waren het maken van hetzelfde type kledingstuk opnieuw en opnieuw, vaak een kledingstuk stijl gelijkend op anderen werken op hetzelfde moment.

Nicki van werk is niet hetzelfde. Ze maakt items, zoals gehaakte laarzen, die verschillen van wat de andere ontwerpers maken. En ze zelf met slechts één type van kledingstuk niet beperken – of kleding helemaal voor die materie. Ze maakt knuffelbeesten, een zak-vormige zoals een vis en maskers. Haak maskers waren iets die ze lijkt te worden met name bekend om tijdens deze vroege dagen van haar werk.

Haak Wolf masker door Nikki Hitz Edson, 1970s

Creatieve haak voor de 21e eeuw is gewijzigd en is nu beschikbaar voor Als een CD kopen.

Nicki Hitz Edson in Del Feldman boeken

Een van de ontwerpers vanaf die tijd, Del Pitt Feldman, schreef verscheidene verschillende haak boeken van haar eigen gedurende die tijd. Zij gekenmerkt Nicki van werk in ten minste twee van haar boeken: Ontdekking en Design en de Crocheter van kunst.

Nicki Hitz Edson in Art to Wear

In de vroege jaren 1980 publiceerde galeriehouder Julie Schafler Dale een boek genaamd Art To Wear that's all about de populaire draagbare kunst van de tijd. Nicki van werk is gekenmerkt in dat boek zo goed. Het toont één van haar haak maskers uit de jaren zeventig. Het toont ook een heleboel weefgetouw gebreide kleding, dat is wat ze had verhuisd in door het begin van de jaren 80.

Nicki Hitz Edson in de jaren negentig

1996 Brei tapijt door Nicki Hitz Edson, maatregelen 5′ over

In de kunst te dragen zagen we Nicki bewegen meer naar andere vormen van naaldwerk naast haak. Ze bleef om te verkennen verschillende opties in vezel Kunsten. In de jaren negentig begon ze maken veel kunst wandtapijten. Ze werden ontworpen te laten uitzien als geweven wandtapijten maar waren eigenlijk gebreid.

Nicki Hitz Edson vandaag

Black Jack, een huisdier portret van vezel kunst door Nicki Hitz Edson

Nicki Hitz Edson blijft vezel kunst vandaag maken. Zij is misschien bekendst voor haar huisdier portretten. Ze maakt gebruik van breien en needlefelting om huisdier portretten die op kussens kunnen worden gebracht of ingelijst evenals kunst. Het werk interesseert me, niet alleen omdat het is goed gedaan, maar ook omdat het harkens terug naar iets wat ze aan het doen was terug in de jaren zeventig. In creatieve haak is er eigenlijk een foto van de hond dat ze op het moment naast een wolf-masker bezat. Ze was duidelijk geïnspireerd door huisdieren en geïnteresseerd in het maken van vezel kunst replica's van dieren zelfs toen zodat het is netjes om te zien hoe dit vandaag in haar werk ontwikkeld!

Nicki blijft ook vandaag maken van draagbare kunst. Eigenlijk, Volgens Nikki's website werkt ze nog steeds met Julie's Gallery in New York, die verkoopt haar unieke gebreide jassen.

Auteur

San Francisco gebaseerd en haak-geobsedeerde schrijver, dromer en creatieve geest!

2 Opmerkingen

  1. Bedankt voor de geweldige pagina op Nikki. Ze is een goede vriend van mij die me leerde haak en meer toen ik een kind was…terug in de late jaren 60. De kunstscène was zo geweldig toen op de les, in NYC. Rebel Th'redz/FB

  2. Pingback: Haak Instagrammed — Haak wellust

Schrijf een reactie