Haak art coat janet lipkin

1972, Vogel jas

I eerst kwam over het werk van Janet Lipkin Decker in mijn favoriete vintage vrije haak boek: Creatieve haak. In andere boeken die ik heb gezien haar werk, haar naam wordt soms weergegeven als Janet Decker en soms als Janet Lipkin maar toen ik keek haar omhoog online zie ik Janet Lipkin, dus dat is wat we gaan met vanaf hier op uit.

Over Janet Lipkin

Net als een aantal van de andere kunstenaars in de jaren zeventig haak kunst-naar-wear beweging, LIPKIN studeerde af aan de kunstacademie van Pratt Institute en degenen die het decor voor vezels en artwear serieus genomen wil worden er de kunstwereld. Ze heeft haar kunst werk in een aantal musea waaronder het DeYoung en Oakland kunst Musea hier in de San Francisco Bay Area en het Metropolitan Museum en het Museum van kunst en Design in New York. In 2009 Ze kreeg een eervolle vermelding award van de Ontwerp van proefbaan Association. LIPKIN is momenteel een Californië kunst leraar en blijft leveren kunstwerken evenals doen monolieten en schilderijen.

Janet Lipkin Decker in creatieve haak

Vogel jas, met mouw detail

Janet Lipkin werk wordt gepresenteerd in het boek creatieve haak specifiek om te pronken met de verbazingwekkende dingen die met drie-dimenstional gebeuren kunnen, zeer textuur, sculpturale haak steken. Haar vacht Bird, die is ook gezien verderop in het boek Art to Wear, is eerst hier featured met gedetailleerde kleurenfoto's van het werk. Het boek uitlegt dat ze deed dit stuk met behulp van wol uit Ecuador die handspun was en dat ze het garen zichzelf geverfd met plantaardige kleurstof. Het stuk is een multi-gelaagde stuk; bijvoorbeeld, Er zijn de mouwen die u zien en vervolgens een volledige set van mouwen onder die kan worden gezien als u de eerste mouw til. Dit is echt kunst om te dragen!

Janet Decker in Discovery en Design

Mijn zeer favoriete stuk van Janet Lipkin is het enige stuk dat ze had featured in het boek ontdekking en ontwerp door Del Feldman. Het heeft het middenrif-baring esthetische dat populair in de jaren zeventig maar gedaan in een unieke was en leuke met de koele wrap rond ontwerp.

Janet Decker in de Crocheter van kunst

Er is een sectie van kunstenaar profielen in de Del Feldman boek The Crocheter Art en ze heeft ervoor gekozen te profiel Janet Lipkin er, evenals met foto's van haar werk in het hele boek. De bio deelt dat naast het bijwonen van het Pratt Institute, LIPKIN had ook het nemen van klassen op de Penland School of Crafts en was knowledgable in een bereik van ambachten met inbegrip van verven, macrame, weven, breien en spinnen. Echter ze liever haak aan de anderen omdat het “de haak steek fungeert als de meest expressieve middelen” en “is vrijwel grenzeloos en is eenvoudig te integreren met andere media”.

“Douglas”

Het werk van Lipkin die we in dit boek zien is niet draagbare kunst, net als in de andere boeken, maar in plaats daarvan is sculpturale dierlijke stuks. Zij zegt in haar bio dat ze echt wil dat haar sculpturen belichamen de geest van het schepsel dat ze probeert te maken. Dit boek is niet een haak breiboek per se, maar het omvat een sculpturale haak patroon van Lipkin.

Janet Lipkin in Art to Wear

Ik hou van de beschrijving van Lipkin van werk in de kunst om te dragen als auteur Julie Schafler Dale zegt, “haar werk getuigt van een kind kracht van visie: ongecensureerde, onvoorwaardelijke, ongerepte, rijp met mogelijkheid, sensualiteit, en rituele”. Dit boek zegt dat Lipkin was de eerste van de Pratt kunstenaars om te verkennen draagbare kunst en haar een voorloper van de beweging artwear vindt.

1973 Aardbei jas; LIPKIN wilde haak een object (een aardbei) in een draagbare kledingstuk

Hoewel ze eerder had gedaan meer sculpturale werk, Dit boek legt uit dat door de vroege jaren 1970 ze was wijdt zich geheel aan draagbare kunst. De vroege stukken werden ontworpen om werkelijk artistieke creaties opgehangen op het lichaam, alsof het een schilderen op een muur. Op het moment. LIPKIN was onbezorgd met pasvorm en draperen maar ze zou gaan op zorg meer over die dingen en een eenvoudiger stijl in overeenstemming met de tijd evolueren zoals de jaren zeventig ging op.

1970 Afrikaans masker

In de vroege jaren 1980 deed Lipkin een heleboel werk dat was niet meer haakwerk, werk dat loom-gebreid was, bijvoorbeeld. Dit schijnt ook te zijn in overeenstemming met de trend dat de meeste crocheters uit de artwear beweging waren toegaan naar op dit moment. Wat Lipkin graag over breien, die ze niet leren tot 1978, was dat het aangeboden meer vermogen om grafisch werk te doen. Kunst om te dragen heeft een aantal voorbeelden van dit werk en er is ook een voorbeeld in het boek Breien kunst: 150 Innovatieve werken uit 18 Hedendaagse kunstenaarsdoor Karen Searle. Andere boeken die Lipkin heeft geschreven over het opnemen: Artwear Fashion en anti-mode en Vaartuig in Amerika: Vieren twee eeuwen van kunstenaars en objecten.

Leuk vinden: A 1974 gearchiveerde krantenartikel over kunst te dragen Auteur Dale galerij vermeldt dat Lipkin.

Janet Lipkin in de jaren negentig

Janet Lipkin voortgezet om te verkennen verschillende aspecten van de kunst, vertakking uit sculptuur en vezels werk. In 1992 begon te doen prentkunst en monotypes. Ze was ook het verhogen van een familie; Ze heeft vier kinderen.

Leuk vinden: 1979 krantenartikel over truien als kunst voor breiers vermeldt dat Lipkin

Janet Lipkin Today

Jester, 2006

Een artikel geschreven vorig jaar over op Patch blijkt dat Janet Lipkin bijna de afgelopen twee decennia onderwijs kunst op Tehiyah Day School heeft doorgebracht; ze leert soms haak aan kinderen er. Ook hielp ze gevonden een zomerkamp tot de emancipatie van jonge meisjes in de kunst. U kunt een bezoek brengen Janet Lipkin op haar website, waar u kunt zien haar meest recente artwear, alsmede haar andere recente illustraties. Ik denk dat haar recente illustratie toont een mooie looptijd waar ze de felle kleuren en grote ideeën van haar vroege werk heeft, een beetje van de grafische inspiratie uit haar latere werk en een mooi gevoel van draperen en pasvorm.

Bloom, 2005

Leuk vinden: Geschiedenis van draagbare kunst dat noemt Lipkin

Dit bericht is onderdeel van een reeks op 1970s haak ontwerpers. Bezoek de andere berichten in de serie te zien haak ontwerpers zoals Jean Williams Cacicedo, Ruth Nivola en Sharron Hedges. Fun Fact: Janet Lipkin was op één keer kamergenoten met Jean Williams Cacicedo.

Auteur

San Francisco gebaseerd en haak-geobsedeerde schrijver, dromer en creatieve geest!

6 Opmerkingen

  1. Pingback: Haak Blog Roundup: Juni in Review — haak wellust

  2. Pingback: Edgy Art van de jaren zeventig haak: Dina (Schwartz) Knapp — Haak wellust

  3. Pingback: Edgy jaren zeventig Crocheters: Nicki Hitz Edson — Haak wellust

  4. Pingback: 1970s haak ontwerpers: Susanna Lewis — Haak wellust

  5. I have a Janet Lipkin vest for sale. Not an item my regular customers appreciate. Had it on Ebay but only a watcher. Ideas of where to list for this type of art?

    • Kathryn Antwoord

      Not sure where to list it for sale but I’m definitely interested in learning more. Can you email me with the info? Kathryn.vercillo op gmail

Schrijf een reactie