Een van de dingen die ik ontdekt heb als ik heb het leren van meer en meer over haak ontwerpers uit de jaren zeventig is dat er een groep mensen was op dat moment die echt ondersteund elkaars werk. Ik vind een verwijzing naar een ontwerper, zoals Frank Lincoln Viner, in één boek (zoals Creatieve haak) en dan vind ik verwijzingen naar de dezelfde ontwerper in verschillende andere boeken uit dezelfde periode. Het is fascinerend. Wanneer je begint te lezen dat alle van de jaren zeventig haak boeken samen, u kunt zien dat er deze geweldige gemeenschap van vrije vorm creatieve crocheters was, gebaseerd voornamelijk in New York, op dat moment zou in de kunst en draagbare kunstwereld die waren net duwen de randen van wat haak.

Mannen in de jaren zeventig haak Gemeenschap

Deze Gemeenschap van de jaren zeventig haak, net als de haak Gemeenschap van vandaag, vooral van vrouwen was samengesteld met een paar belangrijke mannen spelen hun rol in het. Frank Lincoln Viner was een van de jongens van de haak vanaf die tijd. Hij was de haak Dude voordat er sprake was van een haak dude, De Stitch Stud voordat er sprake was van een steek stud. (Hoewel aantoonbaar zou die titels door een paar andere mannen van zijn tijd hebben plaatsgevonden, zoals Mark Dittrick).

Ik ben echt gefascineerd door hoe seksegerelateerd haak is. Haak is interessant omdat het een van de paar ambachten die historisch werd gestart door vrouwen in plaats van mannen. Breien en weven worden gerapporteerd als handel dat mensen eerste noodgedwongen deden (het creëren van kleding in de vroege dagen, bijvoorbeeld). Haak, in contrast, is iets dat vrouwen deed en ze deed het uit plezier, niet noodzakelijk, volgens de geschiedenisboeken.

Haak nog steeds een ambacht dat voornamelijk door vrouwen gedaan. Het is uiteraard een ambacht dat door iedereen kan worden gedaan en er zijn zeker mannen doen het met inbegrip van tienerjongens en gevangenis gedetineerden. Maar omdat het nog steeds geassocieerd te worden met vrouwen, het brengt natuurlijk genderthema's wanneer jongens het doen, met name wanneer ze doen het als onderdeel van een artistieke verkenning. In de jaren zeventig waren er dappere vrouwen die waren een mannen beroepsbevolking invoeren en maken hun weg in mannen gedomineerde bedrijfstakken. Er waren dappere vrouwen die waren het terugwinnen van de waarde van binnenlandse kunsten zoals haak en bezitten in het gezicht van een veranderende genderperspectief. En er waren moedige mannen die waren vrouwen cirkels invoeren en doet vrouwen ambachten, als Frank Lincoln Viner deed met haak.

Dus wie Was Frank Viner?

Een van de boeken van de jaren zeventig haak die ik heb onlangs in liefde met gevallen is De Crocheter Art
door Del Pitt Feldman. Dit boek bevat een hoofdstuk markering van het werk van andere kunstenaars haak vanaf die tijd (meer van dat grote haak Gemeenschap ding van dat tijdperk!) en een van die mensen is Frank Lincoln Viner. Volgens dit boek, Viner is een Massachusetts- geboren kunstenaar die ontving een BFA dan ging op om een MFA van Yale.

Rond 1962 Hij begon de ontwikkeling van een belang in het spelen rond met kunst met behulp van een verscheidenheid van verschillende gevonden voorwerpen. Door 1964 Hij was exposeren in galeries en begint te werken met stoffen en draagbare kunst. Kort daarna begon hij onderzoek naar de mogelijkheden van de haak. Feldman beschrijft zijn werken van die tijd als weergegeven: “de conflicten van de ruimte, materialen, en licht die inherent zijn aan de beeldende kunst”. Hij onderwees ook een cursus van de stof op een beeldende kunst school op dit moment te delen in zijn kennis van de haak, breien, naaien en weven.

Frank Viner in creatieve haak

Als u al na mijn serie over jaren zeventig crocheters weet u dat wat leidde tot dit alles mijn ontdekking van het geweldige vrije vorm haak boek van dat tijdperk was, Creatieve haak. Inderdaad, Viner van werk is gekenmerkt in dat klassieke boek.

We zien in dat boek een jas die hij voor zijn dochter haakwerk. Het tapijt haak technieken gebruikt om te maken een zeer gedetailleerde gelaagd stuk binnen de basisvorm van een traditionele meisjes’ jas.

Het is een mooie vacht, maar het is niet mijn favoriete stuk van zijn dat wordt gepresenteerd in creatieve haak. Mijn favoriete stuk heet de grote jas, en is een stuk dat het boek zegt is een wol tapijt steek stuk wegen 40 pond die werd geïnspireerd door een combinatie van een reis naar Turkije en het ontwerp van Kabuki gewaden.

Frank Viner in de Crocheter Art

Zoals ik al zei, Frank Lincoln Viner werk is ook benadrukt in Del Pitt Feldman de Crocheter Art. Hoewel deel van een jas in dit boek zo goed wordt weergegeven, het werk dat interesseert mij het meest van dit boek is zijn sculpturale werk, vooral omdat er een duidelijk unieke soort haak kunst. Hier is een voorbeeld:

Frank Lincoln Viner vandaag

Zoals ik heb dook in mijn onderzoek van de jaren zeventig haak kunstenaars, wat ik heb gevonden is dat veel van hen leek te richten op haak kunst voor slechts een korte periode van tijd voordat uiteindelijk het nastreven van andere wegen van zelfexpressie en andere carrièrepaden in en uit de kunstwereld. Een blik op Viner van website laat zien dat hij een rijke heeft, veelzijdige, fascinerende kunst carrière hoewel haak kunst slechts een klein stukje van het was.

Viner heeft een lange lijst van galerij shows en tentoonstellingen op zijn naam. Van wat wordt vermeld op zijn website, het lijkt erop dat zijn laatste one-man-tentoonstelling was in 1987 en zijn meest recente deelname aan een tentoonstelling van de groep dateert uit 1996. Echter, een Profiel van ArtSlant geeft aan dat hij deel uit van een groep show zoals onlangs maakte als 2011. Zijn Linked In profiel geeft aan dat hij nog steeds in New York als een indie kunsten en ambachten pro werkt. Hoewel ik heb hem vermeld als een beeldhouwer in sommige plekken online, mijn beste gok is dat hij blijft om te werken in mixed media.

Auteur

San Francisco gebaseerd en haak-geobsedeerde schrijver, dromer en creatieve geest!

3 Opmerkingen

    • CrochetBlogger Antwoord

      @undergroundcrafter Bedankt Marie … uw steun voor dit onderzoeksproject van mij is zo gewaardeerd!

  1. Pingback: Haak Blog Roundup: April 2012 — Haak wellust

Schrijf een reactie