Foto van de kunstenaar via ArtForum, fotograaf: Sarah Thornton

Ik onlangs leerde over de kunst van Alexandra Bircken toen ze werd gekenmerkt als artiest van de week door The Guardian. Ik ben geïntrigeerd door haar sculpturen met hun organische vormen, combinatie van natuurlijke en kunstmatige materialen en de invoering van enkele haak in het werk.

Meer over haak kunstenaar Alexandra Bircken

Alexandra Bircken is een Duitse kunstenaar die mode aan Central Saint Martins College of Art and Design in Londen studeerde, welke is een van's werelds top kunstscholen. Deze achtergrond in mode geholpen te geven haar een gevoel van draperen en te structureren dat een toevoegen een element van architectonische beroep doen op haar kunst. Haar werk is aangetoond in zowel solo- en groep-shows in verschillende landen, met shows elk jaar sinds 2004.. Deze week een tentoonstelling in Londen's Studio Voltaire wraps en ze heeft aanstaande solotentoonstellingen 2012 in zowel Rotterdam en Hamburg.

Meer over Alexandra Bircken kunst

Bircken van kunst is sterk geworteld in een esthetiek die traditionele ambachten viert, de natuurlijke wereld en een vrouwelijk perspectief op de kunst. Echter, het is sculpturale werk waarin ook door de mens veroorzaakte materialen die een tegen de zachtere evenwicht, natuurlijke kant van het werk. De Leercurve Blog verklaart het aantrekkelijk contrast: “Ik hou echt van het mengsel van delicate en kleurrijke haak, natuurlijke elementen en onbeleefd indringers zoals cement, mouldering eten en thee zakjes.”

En The Guardian legt in meer detail: “Aan de ene kant, Bircken de nieuwe leeftijd uitziende werk is natuurlijke, ruwe randen en zichtbaar handgemaakte: elke raar steek nodigt u uit om benieuwd te zijn op haar maken. Maar uit het breien om de lichamelijke uitstulpingen, flora en voedsel, het ook onmiskenbaar geworteld in een traditioneel vrouwelijke wereld. De handgemaakte creaties die lijken te komen uit een binnenlandse realm zijn vermengd met materialen meer bekend uit de industrie, zoals cement, metaal en spiegels. ”

Haak in de Bircken van kunst

Dit stuk, met een adellijke titel Birch veld, het lijkt erop dat het wellicht haak. Het is zeker een soort handwerk dat over de natuurlijke element van twijgen heeft zijn uitgerekt. Iets over dit stukje echt spreekt me aan.

Boeket, een 2005 werk, is gemaakt van wol, beton en aluminium. Het lijkt mij alsof dat wol heeft geweest haakwerk. Wat denk je? Ik hou van de juxtapositie van zachte en harde elementen hier.

Dit 2005 stuk doet me denken aan de YarnBombing op bomen dat in de afgelopen jaren populair geworden!

Zoals je soort uit de voorbeelden hier zien kunt, Bircken het werk lijkt te worden verschuift van zeer kleurrijke vrijstromend stukken naar meer neutraal, georganiseerde stukken (zoals de eerste hier weergegeven). Ik ben zo benieuwd om te zien wat ze doet het volgende, vooral als hierin meer haken en breien werk!

Auteur

San Francisco gebaseerd en haak-geobsedeerde schrijver, dromer en creatieve geest!

3 Opmerkingen

  1. Pingback: Dan en nu in haak (11/25 – 12/1) — Haak wellust

  2. Pingback: De kunst van Helle Jorgensen (Kippenvel) — Haak wellust

  3. Pingback: Alexandra Bircken | Gebreide kunst

Schrijf een reactie