Zoals u uit veel van mijn vorige profielen van weet Haak kunstenaars Er is een tendens in haak kunst om te spelen met tegenstellingen, de kunst van het zachte en vrouwelijke van haak toepassen op harde en mannelijke objecten. De kunst van de haak van Barbara Koenen is geen uitzondering – Dit is een vrouw die Cosies voor granaten haakpennen.

Over haak kunstenaar Barbara Koenen

war rugs

Barbara Koenen is een mixed-mediakunstenaar (die lijkt te zijn het geval voor veel haak kunstenaars, ze zijn echt gemengde mediakunstenaars die soms gebruik haak in hun werk in plaats van strikt wordt vezel kunstenaars). Ze is gevestigd in Chicago, maar haar werk is tentoongesteld in galerijen in de Verenigde Staten zo goed als in Europa. Een van de dingen die ze is goed-gekend voor is een niet-haak stuk genaamd Afghani oorlog tapijten (hierboven), waardoor ze uit kruiden (een zeer koele project). Ze geniet met name installatie stukken doen haar haak werk maakt deel uit van grotere beeldschermen die worden samengesteld in een installatie.

Koenen's haak granaat Cosies

Haak granaat

Natuurlijk ben ik vooral geïnteresseerd in haar haak kunst. Specifiek hoorde ik over haar na het leren dat ze Cosies voor granaten haakpennen. Hier is wat ze te zeggen heeft over dit project op haar website:

“Mijn grootmoeder en tantes zou liefdevol haak cosies voor kleenex dozen en extra wc-papier rollen in een nieuwsgierig zoektocht naar objecten beschouwd als onbespreekbaar maskeren. Veertig jaar later, Ik ben herinnerd aan die toen gezinnen beschermende vesten voor hun soldaten kopen, of andere families arm hun jongeren in eeuwenoude cycli van geweld. Wanneer wordt de oorlog dagelijks leven, granaten en Word de nieuwe unmentionables, gedekt door grootmoeders en liefdevolle tantes?

Granaten zijn vernoemd naar granaatappels, het oersymbool van de vruchtbaarheid. Grenadiers waren de Franse soldaten die stond in de voorkant aan het licht van de zekering, wacht u enkele ogenblikken, vervolgens smijten de bom op hun vijand. Ik begon met het maken van granaat cosies als een verkenning van hoe een traditionele Amerikaanse ambachtelijke kan worden beïnvloed door oorlog… veel als de oorlog tapijten hebben gevormd door militaire bezetting van Afghanistan.

De prijs van een granaat in Bagdad gestegen 200% in de afgelopen twee maanden, en veel meer mensen zijn die hen. Misschien zullen ze zo veel een fashion statement hier in de VS?”

Koenen specifiek koos voor haak voor dit werk, omdat ze wilde iets dat specifiek Amerikaans was om een verklaring afleggen over de Amerikaanse impact op andere landen te doen. In een Huffington Post artikel schrijver Victoria Lautman riep hen “de meest sardonische weinig politieke commentaren die u ooit zult zien.” Later ontwikkelde ze dit tot een hele thema, andere producten gebruiken (zoals snoep hagelslag) voor het decoreren van de granaten die ze had verzameld en uiteindelijk doen een hele granaat project met granaatappels. Ik hou van hoe dit toont de manier waarop kunst haak kunnen een kunst op zich als inspiratie voor extra illustraties.

Wat denk je?

Ik ben altijd geïntrigeerd maar wat crocheters denk dat van de haak kunst … graag uw opmerkingen!

Auteur

San Francisco gebaseerd en haak-geobsedeerde schrijver, dromer en creatieve geest!

3 Opmerkingen

  1. Pingback: 1990s haak kunstenaar Bill Davenport — haak wellust

  2. Pingback: Nederland haak kunstenaar Lauriane Lasselin — Haak wellust

  3. Pingback: Vrije vorm haak kunstenaar Emily Barletta — Haak wellust

Schrijf een reactie