Hoe haak een oma cirkel

IMG 5289 600x600 How to Crochet a Granny Circle

Ik hou van de haak Gehaakte oma-vierkanten maar soms wat je nodig hebt is een cirkel. Hier is mijn leerprogramma voor hoe haak een oma cirkel. I used this technique to crochet the first part of my Haak cirkel Bolero hierboven.

Stap 1:

circle1 How to Crochet a Granny Circle

Maken van een stichting keten van vier steken. Sluit met een slip stitch te maken van een ring.

Stap twee:

circle2 How to Crochet a Granny Circle

Chain three (telt dan steeds als eerste dubbele haak). Working into the center of the ring: 1 DC, [CH 1, 2 DC] 5 keer, CH 1, sl st to top of chain three.

Stap drie:

circle3 How to Crochet a Granny Circle

Chain three (telt dan steeds als eerste dubbele haak). Work the following into the same ch1 space next to the chain three: 1 DC, CH 1, dc2tog, CH 1.

Stap vier:

circle4 How to Crochet a Granny Circle

Working into the next ch1 space: dc2tog, ch1,dc2tog, ch1.

Stap vijf:

circle5 How to Crochet a Granny Circle

Repeat Step Four around the round and sl st to top of chain three (created in step two) to close the round.

Stap zes:

circle6 How to Crochet a Granny Circle

Chain three (telt dan steeds als eerste dubbele haak). Work 2dc into same space (creating the first cluster of 3 DC; this is where you begin to see a pattern similar to when you crochet a granny square).

Stap zeven:

circle7 How to Crochet a Granny Circle

CH 1, 3 dc into next space and repeat all the way around to the end where you will sl st into the top of the first chain three to close the space.

Stap acht:

circle8 How to Crochet a Granny Circle

Repeat steps six and seven. There is no increase in this round.

Stap negen:

circle9and10 How to Crochet a Granny Circle

(Now there will be an increase; you can think of increases as somewhat similar to the corners in a granny square). Chain three (telt dan steeds als eerste dubbele haak). Working into the same space: 2DC, CH 1, 3 DC.

Stap tien:

Working into the next space: CH 1, 3DC, CH 1, 3 DC. Repeat this all the way around to the end where you will join with a sl st to the top of the ch 3 to close the round.

Growing the Circle Bigger

growingcirclebigger How to Crochet a Granny Circle

If you want to keep growing your circle you will continue with two or three rows that do not have increases (met andere woorden, repeat step eight two or three times) and then an increase row. BUT, your increase row will not be an exact repeat of steps 9 en 10. In plaats daarvan, each time that you increase, you will grow the space between the double clusters by doing a single cluster between them. Remember, these are working similarly to the corners of a granny square so in each larger round you’ll need more 3dc clusters between those “corners”.

Bijvoorbeeld, in your next increase, you will Ch 3 (telt dan steeds als eerste dc) and then working into the same space you will do 2 DC, CH 1, 3dc to create the first increase cluster (two clusters next to each other in the same space with a ch 1 separating them. Then in the next space you will do 3 DC (a normal cluster like you’d make in a granny square). Then in the next space you’d repeat the double cluster by doing 3 DC, CH 1, 3 dc into the space. Then you’d repeat the single cluster of 3 dc all the way around.

The next time that you wanted to increase, you would do something similar but instead you would have two single clusters of 3 dc in the two spaces between the increases. (So you would do the increase, next space would be 3 DC, next space would be 3dc, next space would be the increase, enz., all the way around.) Then the next increase round would have three single clusters of 3 dc in the three spaces between each increase.

This is a reprint of an article that I originally published on the Haak vandaag blog.

pinit fg en rect gray 28 How to Crochet a Granny Circle

Abonneer je op alle berichten door dagelijks een e-mail of via een feedreader.

Abonneer je op mijn nieuwsbrief waar ik haak nieuws en updates delen elke 1-2 maanden.

Kathryn

San Francisco gebaseerd en haak-geobsedeerde schrijver, dromer en creatieve geest!
  • Image of Cover for Crochet Saved My Life

    Haak mijn leven gered vertelt mijn verhaal van hoe crafting me van chronische depressie genezen. Hij deelt ook de verhalen van 24 andere geweldige vrouwen die verslaafd te genezen. Lees het boek vandaag!