50 Jaar van de haak geschiedenis: 1933

In deze week editie van 50 Jaar van de haak geschiedenis We nemen een kijkje op de wereld van de haak in 1933.

1933 Haak Resource

Ik wil een shout out geven Australische crocheter Jodiebodie die liet grote commentaar op mijn 1930 editie van deze serie, gezegde:

“Een belangrijke bron van patronen en advies voor huishoudens in Australië voor een groot deel van de 20e eeuw is “De Australische vrouwen per” die werd voor het eerst gepubliceerd in 1933. (Ik realiseer me u zijn niet tot 1933 nog maar gedachte kan je het nuttige informatie). U moet zitten kundig voor vinden die ook gearchiveerd in de nationale bibliotheek van Australië. Altijd de moeite waard een kijkje biedt omdat de andere artikelen in het tijdschrift een culturele/sociale/historische context voor de patronen.”

Ik zeg dit nu, Uiteraard, omdat dit de week dat we kijken 1933 Haak!

1933 Haak stijl

crochet 1933

Er was zeker een mix van stijlen in haak op dit moment, met enige nadruk op volledig gehaakte kledingstukken maar ook een aantal bleef belang in het gebruik van haak als versiering op toebehoren en home decor items. Verschillende kranten, zoals de Toledo nieuws-Bee, een patroon voor gepubliceerd Gehaakte rand toevoegen aan duidelijke witte katoenen haak handschoenen met behulp van mercerized katoen draad, suggereren dit als een grote gift voor meisjes school afstuderen.

Eigenlijk, many of the items coming out in crochet at this time were geared towards high-school or college-age girls, seeming to suggest that a lot of gals this age were taking up the craft. The Ellensburgh Capital gives a good description of some of the style of the time, in an article that says crochet cotton blouses are all the rage. It starts:

Wouldn’t you just love to own one or several of those smart, cool, attractive and very practical mercerized-cotton hand-crochet blouses which high-class specialty shops are showing this season, to wear with the now-so-vogueisn linen (particularly black linen) or pique suits?”

1933 Haak patronen

1933 vintage crochet

In 1933 de San Jose nieuws had een gratis haak patroon voor een bijpassende tas en haaknld gordel.

vintage crochet beret pattern

The Meriden Daily Journal offers a free crochet beret pattern, gezegde, “deft fingers, a crochet hook and a ball of crochet cotton are all you need to make yourself this dashing little fall hat which goes far towards complementing the slim lines of your new suit”.

1933 crochet jacket vintage

The pattern for this crochet jacket and matching knit skirt can be found in the Bear Brand & Bucilla van Knit & Haak badmode & Resort Fashions mentioned below.

crochet ombre dress vintage

Etsy PamoolahVintage sells this pattern explaining: “The prettiest dress in crochet using various shades of yarns to form an ombre effectshading from primrose to dark orange although you can choose your own colours!”

vintage crochet shawl

Etsy annalaia de vintage patroon verkoopt voor dit 1933 Gehaakte sjaal dat is echt het klassieke soort item die ik eigenlijk verwacht om te zien een heleboel van dit tijdperk, Hoewel het niet lijkt te zo overwegend zoals ik vermoed.

Screen shot 2013-02-05 at 1.56.58 PM

De Haak patroon I was most excited to find was for a string crochet shopping bagI loved finding out that this market bag or tote bag that is so common today was being made then as well!

1933 Haak boeken

1933 crochet pattern book

De 1933 Lux Book: All the Latest Knitting & Haak stijlen (via National Library of Australia). From what I can tell Lux was a brand of knitting and crochet pattern books that started coming out around this time and continued through the 1950s. They seem to have come out annually, although I may be incorrect about that.

1933 crochet and knitting book

Priscilla Wool Knitting and Crochet c.1933 . Dit is een 2009 herdruk van een 1933 book that is described asa classic edition of knitted and crocheted garments from the Depression Erafor both women and children.

crochet summerwear vintage

Another reproduction of a vintage 1933 crochet book that looks good is Bear Brand & Bucilla van Knit & Haak badmode & Resort Fashions.

italian crochet vintage

Een van de meer unieke niche haak boeken uit 1933 (an Iva Rose reproduction that I found through Amazon) specifiek is alles over Italiaans Hemstitching, Haak & Breien.

crochet bedspread book vintage

Etsy karenelmquistvintage sells this vintage crochet bedpsread pattern booklet dated 1933.

vintage crochet kids book

Although a lot of the crochet from this time was geared towards womenwear, there was still some patterns coming out for children, as evidenced by the reproduction of this book called Minerva #31 – Brei & Crochet Garments for Babies & Juveniles.

vintage crochet rag rugs

But my favorite find from this year was Grootmoeder Clark's How to Make Hand gemaakt haakwerk Rag tapijten. Ik had geen idee dat er zou een boek over haak lap tapijten uit dit tijdperk. Maar toen ik deed wat meer onderzoek en ontdekte dat er een heleboel Bekijk patronen voor lap tapijten, Gehaakte en anderszins, uit deze periode, die ik veronderstel dat houdt steek aangezien de Depressie Era upcycling materiaal op deze manier vergen did. It’s really expensive to get your hands on an original copy of this book but I’ve seen some folks on Etsy, zoals eVINTAGEpatterns, selling digital versions, which is allowed because the book is in the public domain (according to the seller).

1933 Haak Designer

There was a book that came out in 1933, which is now out of print, genoemd New crochet designs and their many uses. The author of that book was Anne Champe Orr, and I was a little curious about who she was so I did some research into her. I learned that she started producing various needlework designs in 1915 after starting out with a career in art. Ze beperken zichzelf om te ontwerpen haak niet; ze ontwerpen gemaakt in breien, borduurwerk, kruissteek, Kantklos (met inbegrip van tatting), Quilten en rugmaking. Ze eigenlijk oorspronkelijk gestart door zelf-publiceert deze patronen en dan uiteindelijk kreeg ze ingehuurd door een aantal verschillende bedrijven en publicaties. Wilt u weten een vreemde leuk feit over haar? Ze was eigenlijk niet een needleworker zichzelf! Orr overleed in 1946 maar er was een enorme opleving van haar werk in de jaren zeventig en tachtig toen verscheidene herdruk publicaties kwam aggregeren en delen haar ontwerpen. Heirloom haak has links to some of her work.

1933 Crochet Patent

crochet machine drawing

People were trying diligently to create a machine that could crochet to replace thetediousnessof handwork and make the craft more efficient. Tot op heden, there is no crochet machine. In 1933 een patent was filed for a machine that was intended to be able to crocheta sheathing about a core”. I have no idea what happened with that plan other than that the patent was filed in 1934 and issued the following year.

The only other crochet-related patents from 1933 that I found were one for a yarn or thread holder that would be able to hold crochet thread and one for a shoulder strap that could be attached to different garments to hold the shoulders in place, a portion of which it was suggested might be made using crochet.

1933 Haak nieuws

Verschillende 1933 Kranten, zoals de Boston Globe, had een “household advicesection that would frequently offer crochet suggestions, zoals het gebruik van een gehaakte ketting om te naaien de uiteinden van een gordijn samen.

The Schenectady Gazette continued to announce crochet club meetings in 1933, so they must have been going well! (They were mentioned in 1932 issues as well).

Populaire wetenschap had an article about building ship models that mentioned that crochet hooks are good tools to use for certain things, saying for example thata small crochet hook with the hook ground off makes a handy awl”.

But the big crochet-related news of 1933 seems to be that there was a huge needleworker strike! The New York Times has an article (that you have to pay to see in full) explaining that The Bonnaz Embroidery Workers Union, an affiliate of the International LadiesGarment Workers, had een 100% respons op de oproep tot een staking en zo 15000 workers went on strike. I didn’t purchase the article so I don’t have the full details, but I do see a snippet through Google that mentions that the workers on strike wereembroidery workers and crochet headers”. This effectively put a halt on the dress industry at the time and was therefore a big deal. All I’ve been able to find out about the reason for the strike is that the union wanted aban on home work”.

Leuk vinden

invisible man crochet

One of the things I found on Etsy when doing the research for this post was a crocheted version of The Invisible Man by chubbyninjacrafts. Although the book is older, the film version of The Invisible Man dates to 1933.

Next up is, Natuurlijk, 1934 Haak! Kijk voor het op de blog volgende week.

Abonneer je op alle berichten door dagelijks een e-mail of via een feedreader.

Abonneer je op mijn nieuwsbrief waar ik haak nieuws en updates delen elke 1-2 maanden.

Kathryn

San Francisco gebaseerd en haak-geobsedeerde schrijver, dromer en creatieve geest!

4 Opmerkingen:

  1. Regarding the 1933 Lux Book, Lux was a brand of soap. They made soap flakes for laundry washing and was still being sold in the last 16 jaar (I know I have bought some while my children were little and my son is 18 nu!). I see on the front coverThis book must not be sold: it is only available to customers who purchase three large size packets of Lux”. Crochet and knitting must have been popular enough at the time to be an incentive or inducement to buy.
    When I was a child in Europe there were laundry powders that would have coupons on the boxes to be sent away in exchange for various items. I found it amusing that I have only ever seen this with laundry products!
    Anyway I thought I would explain what Lux was for readers outside of Australia. Is this brand seen anywhere else?

    • Great catch. So glad that you shared this!! I hadn’t ever heard of Lux so that’s something new for me to find out and it’s super interesting that they would offer crochet/ knitting as a reward for purchase.

  2. I love these Depression era patterns. The soap promotion is hilarious!

  3. Pingback: 50 Jaar van de haak geschiedenis: 1934 — Haak wellust

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

U kunt deze HTML Tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>