De wondere wereld van Dona Z. Meilach (1970s Haak)

door Kathryn op December 12, 2012 · 1 commentaar

in 1970s Haak Designers

Post image for The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

A little while ago I did a profile of 1970s crochet artist Bonnie Meltzer in which she mentioned that she mentioned she’d had work featured in a 1972 book by Dona Z. Meilach called Creating Art from Fibers and Fabrics. Ondanks al het onderzoek dat ik in 1970 gedaan haken zo ver, Ik had nog nooit gehoord van Dona Meilach. Ik heb geen idee hoe dat mogelijk is, want zodra ik keek haar aan ontdekte ik dat ze was een productief schrijver in alle gebieden van ambachtelijke schrijven, not only in the 1970s but all the way through to the early 21st century. Today let’s take a look at crochet in those vintage books.

Who Was Dona Meilach?

dona meilach The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Dona A. Meilach was an author whose books were primarily in the areas of craft and food writing. She was born in 1926 and lived to the age of 80. Her most recent book that I could locate via Amazon is a book on ironwork The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet) gepubliceerd 2007 shortly after her death. The oldest one that I could locate was her 1970 title Making Contemporary Rugs and Wall Hangings The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet). In between those two she seems to have put out dozens of books, including a number that feature crochet work. I haven’t been able to find out a lot of information about her personally. She has a website that just lets us know that she passed away in 2006. Dat gezegd, you can tell from her books that she was very interested in craft, kunst, design and also cooking. She did a great service using her work as an author to aggregate, markeren en delen van het werk van geweldige kunstenaars en makers van alle soorten. Ik kan me voorstellen dat ze een interessante vrouw was!

NOTE: Na het afronden van het schrijven van deze post heb ik gelegen een Meilach boek ouder dan de 1970 boek bovengenoemde. Het is een 1964 boek genaamd Collage and Found kunst dat ze co-auteur met Elvie Ten Hoor.

Creating Art from Fibers and Fabrics (1972)

dona meilach 1970s book The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Een van Dona Z. Eerste boeken Meilach was Creating Art from Fibers and Fabrics The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet), die werd gepubliceerd in 1972. Het is een viering van het gebruik van glasvezel in de kunst, iets dat nog maar net begonnen was te populair geworden in deze tijd. In de inleiding zegt ze, “Technieken zoals quilten, breiwerk, haak, knopen, lapwerk, en weven, die traditioneel utilitaire artikelen hebben geproduceerd, worden niet opgenomen in kunstwerken die ons moet normaliseren door middel van onze zelfgenoegzaamheid over de methoden”.

This book has chapters for different techniques including one chapter for crochet and knitting. Before I get into the crochet in this book I just have to say that there are a lot of really fascinating works of art in this book in the other forms as well including a form of fiber meshwork I’d never even heard of calledsprang” (apparently also known as meshwork, knotless netting and Egyptian plaitwork) – iets wat ik van plan om meer te leren over! Okay, nu voor de haak in dit boek 1970.

1970s crochet costume The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Dit was het boek Bonnie Meltzer werd refereren als ze hebben de auteur en het bevat een van mijn favoriete stukken van haar, een stuk genaamd “Ik wilde altijd al een Blonde In plaats van een Raven-Haired schoonheid”. Het is echte mensen binnenkant van de haak kostuums – iets wat de meesten van ons vandaag zou waarschijnlijk denken aan als een handtekening van kunstenaars als Olek en Nick Cave maar dat werd veertig jaar geleden gedaan.

1970s crochet christ The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Het boek heeft ook een haak Christus figuur van Jane Knight die me doet denken aan een groot deel van de amigurumi stijl van de haak zien we vaak vandaag:

Meilach deelt ook gehaakte gordijnen met ons van verschillende kunstenaars:

1970s crochet hanging The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Jane Knight

1970s yak hair crochet The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Sylvia Heyden, opknoping werkte met yak haar gesponnen door de kunstenaar

1970s crochet sculpture hanging The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Jeff Berman

En ze wijst ook op het gebruik van de haak in sieraden en wearables:

1970s crochet jewelry minkowitz The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Norma Minkowitz

Jeanne Bordman Knorr crochet The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Jeanne Bordman Knorr

Haak in Basketry (1974)

dona meilach book 400x568 The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

In 1974 Meilach kwam naar buiten met Een eigentijdse kijk op Basketry Met Vezels en Grassen, Met behulp Coiling, Kronkelen, Het weven, Macrame, Crocheting The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet). Het hoofdstuk over haak is voorzien van unieke gehaakte manden, gelijk in style als een deel van wat we zien in andere boeken van deze tijd, zoals Mark Dittrick's Hard Haak maar de specifieke niche worden gemaakt van natuurlijke vezels. Ze bevat werken van meerdere kunstenaars, waaronder:

1970s crochet baskets The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Susan H. Bruin, mandenmakerij met afneembare deksels

1970s crochet macrame basket The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Lori Kratovil gecombineerd haken en macrame om deze mand te maken

1970s crochet still life The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Renie Adams noemde deze Stilleven van een Stilleven

1970s crochet sculpture The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Meilach merkt ook op dat mandenmakerij technieken kunnen worden toegepast op de muur beelden te maken zoals in deze multi-media (met een gehaakte) stuk door Gayle Luchessa

crochet basket wall hanging 1970s The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

En hier is een mand muur sculptuur van Esther Gotthoeffer

dona meilach soft sculpture The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Side note: Ook deze 1974 boek op zachte sculptuur die ik durf te wedden heeft een aantal haken in het maar ik heb nog niet gekregen mijn handen op een kopie. Je zal de eerste zijn om te weten wanneer ik doen!

Exotische Needlework (1978)

meilach needlework The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

In 1978 Meilach co-auteur van een boek met Dee Menagh genoemd Exotische Needlework, Met Etnische Patronen, Technieken, Inspirations The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet). Het biedt een uitgebreide blik op de historische toepassingen van handwerk over de hele wereld. In tegenstelling tot veel van boeken Meilach's, dit is meer instructie met patronen en informatie over technieken en dat omvat een “hoe om te haken”. Het praat een beetje over haken geschiedenis en deelt ook foto's van enkele mooie inspirerende werk. Bij voorbeeld:

woven crochet 1970s The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Lillian Bryce gecombineerd geweven ruit met haak om deze outfit geïnspireerd door Afrikaanse kente creëren

1970s jute crochet bag The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Deze gehaakte jute zak door Twyla Cottrell werd verfraaid met houten kralen en drijfhout voor een natuurlijke “etnisch-geïnspireerde” kijken

1970s crochet sculpture doll The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Deze grillige pop door Linda St. Marie werd gehaakt met inspiratie uit de Mexicaanse poppen. Wou dat we konden de kleuren te zien!

1970s crochet gourd doll The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Janet Martini gemaakt poppen met behulp van haken en kalebassen

Haak in Meilach's Nieuwer Books

art jewelry book meilach The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Dona Z. Meilach's nieuwere boeken kenmerkte ook haak van tijd tot tijd. Een voorbeeld dat ik ken is dat haar 2003 boek Art Jewelry Vandaag The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet) heeft haak draad werk van twee verschillende kunstenaars:

crochet wire collar The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Haak kraag door Arlene Fisch

crochet wire jewelry The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)

Haak en spoel breien hanger door Barbara Stutman

Nu ik boeken Meilach's heb ontdekt heb ik ook ontdekt de namen van nog veel meer haken kunstenaars uit de jaren 1970, dat ik ben van plan om verder te onderzoeken. Blijf op de hoogte!

pinit fg en rect gray 28 The Wonderful World of Dona Z. Meilach (1970s Crochet)
Zoals dit bericht, Neem druk op de knop aandeel! Hou echt van wat ik doe met Haak Concupiscence? Overwegen om een schenking of meer een blog sponsor.

Trackbacks

  1. [...] De wondere wereld van Dona Z. Meilach [...]

Vorige post:

Volgende post: