Edgy 1970 Crocheters: Nicki Hitz Edson

door Kathryn op September 19, 2012 · 2 reacties

in 1970s Haak Designers

Post image for Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson

In zekere zin, Nicki Hitz Edson was de reden dat ik begonnen met mijn lopende serie over 1970s gehaakte ontwerpers. Het boek dat ze co-auteur met Arlene Stimmel (Creatieve Haak) was een van de eerste verbazende vintage middelen die ik tegenkwam over het werk van dit tijdperk. Met een aantal snelle Internet onderzoek ontdekte ik dat ze Nicki is nog steeds een actieve kunstenaar. Ik heb zelfs contact gehad met haar en ze hielp me om uit te vinden informatie over veel van de andere ontwerpers uit die tijd die ik hier heb geprofileerd. Dus het is hoog tijd dat ik een profiel van Nicki's werk, is het niet?!

Nicki Hitz Edson

Nicki Hitz Edson begon haar kunst carrière als fotograaf, maar vond snel het werk onbevredigend. Ze begon het bijwonen van de Art Students League in 1965 en het verkennen van andere vormen van kunst. Op een huisbezoek in 1969 haar moeder haar geleerd hoe om te haken en ze was verslaafd. In 1971 zij gehaakt eerste van haar maskers, iets wat ze zouden bekend om geworden, als onderdeel van een Halloween kostuum voor een feestje in het huis van collega crocheter Janet Lipkin. Ze hield van het werken met kleur en het verkennen van structurele stukken. Later begon ze te werken in de commerciële knitwear en vertakt in vele verschillende vormen van vezels kunst. Zij ontving vezelkunsten awards in 1976 en vervolgens 20 jaar later in 1996, waarvan ik denk dat is een soort van een groot bewijs van haar lange kunstcarrière. Ze exposeert haar werk in galeries en musea gestaag sinds 1972; haar meest recente show was een Wearable Art show in het San Francisco Legioen van Eer Museum in 2005. Haar werk is te zien in verschillende boeken, maar Creative Haak is het enige boek dat ze geschreven. Nicki's werk is opgenomen in de haak gemeenschap, zoals blijkt uit haar opneming in de CGOA's Hall of Fame.

Creatieve Haak

1970s crochet boots 400x295 Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson

Toen ik voor het eerst begon te kijken naar vintage haak boeken in mijn lokale bibliotheek kwam ik een paar goede middelen en Creatieve Haak  Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edsonwas een van de beste. Creative Haak werd mede-geschreven door Niki Hitz Edson en Arlene Stimmel. Wat me echt opviel aan Nicki's werk in de diversiteit van haar werken. Veel van de ontwerpers van deze tijd maakten van dezelfde soort kledingstuk weer, vaak een kledingstuk stijl vergelijkbaar met anderen die op hetzelfde moment.

crochet fish bag Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson

Nicki's werk is anders. Ze maakt items, zoals gehaakte laarzen, dat anders dan wat de andere ontwerpers maken zijn. En ze heeft zich niet beperken tot slechts een soort kledingstuk – of om kleding helemaal voor die kwestie. Ze maakt knuffels, een tas in de vorm van een vis en maskers. Haak maskers waren iets wat ze lijkt vooral bekend om tijdens deze eerste dagen van haar werk.

crochet wolf mask Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson

Haak Wolf Mask door Nikki Hitz Edson, 1970s

Creative Haak is aangepast voor de 21e eeuw en is nu beschikbaar voor kopen als CD.

Nicki Hitz Edson in Del Feldman’s Books

crocheted mask Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson

Een van de ontwerpers uit die tijd, Del Pitt Feldman, schreef verschillende haak boeken van haar eigen in die tijd. Zij kenmerkte Nicki's werk in ten minste twee van haar boeken: Discovery and Design Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson en The Art crocheter Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson.

Nicki Hitz Edson in Kunst om te dragen

crochet mask art Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson

In the early 1980s gallery owner Julie Schafler Dale published a book called Kunst om te dragen that’s all about the popular wearable art of the time. Nicki’s work is featured in that book as well. It shows one of her crochet masks from the mid-1970s. It also shows a lot of loom knitted garments, which is what she had moved into by the beginning of the 80′s.

Nicki Hitz Edson in the 1990s

nicki hitz edson knit tapestry 400x342 Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson

1996 knit tapestry by Nicki Hitz Edson, measures 5′ over

In Art To Wear we saw Nicki moving more into other forms of needlework besides crochet. She continued to explore different options in fiber arts. In the 1990s she started making many art tapestries. They were designed to look like woven tapestries but were actually knitted.

Nicki Hitz Edson Today

knitted pet portrait Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson

Black Jack, een vezel art portret van Nicki Hitz Edson

Nicki Hitz Edson blijft vandaag vezel kunst te maken. Ze is misschien het best bekend voor haar Pet Portraits. Ze gebruikt breien en needlefelting te huisdier portretten die op kussens kunnen worden gebracht of ingelijst en kunst te maken. Het werk interesseert me, niet alleen omdat het goed gedaan, maar ook omdat het harkt terug naar iets wat ze aan het doen was in de jaren 1970. In Creative Haak is er eigenlijk een foto van de hond die ze bezat op het moment naast een wolf masker. Ze was duidelijk geïnspireerd door huisdieren en geïnteresseerd in het creëren vezels kunst replica's van dieren, zelfs toen dus het is leuk om te zien hoe dit zich ontwikkeld tot haar werk vandaag!

knitted coat Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson

Nicki blijft ook draagbare kunst maak vandaag. In werkelijkheid, according to Nikki’s website she still works with Julie’s Gallery in New York, which sells her unique knitted coats.

pinit fg en rect gray 28 Edgy 1970s Crocheters: Nicki Hitz Edson
Zoals dit bericht, Neem druk op de knop aandeel! Hou echt van wat ik doe met Haak Concupiscence? Overwegen om een schenking of meer een blog sponsor.
Stonya Ray
Stonya Ray

Thanks for the great page on Nikki. She is a close friend of mine who taught me to crochet and more when i was a kid...back in the late 60s. The art scene was so amazing back then on the L.E.S., in NYC. Rebel Th'redz/FB


Trackbacks

  1. […] crochet mask by Nikki Hitz Edson from Art To Wear […]

Vorige post:

Volgende post: