Edgy 1970 Haak Designers: Dina (Schwartz) Bijna

door Kathryn op Juli 5, 2012 · 5 reacties

in 1970s Haak Designers

Post image for Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp

Dina Schwartz, Clam Shell Top, Creatieve Haak

In de laatste week de editie van 1970 haak kunstenaars deelde ik de info die ik kon vinden over Lannie Hart, waaronder dat ze lijkt op dezelfde kunstenaar die eerder ging onder de naam Lannie Martowe zijn. Situatie van deze week is vergelijkbaar … Ik vond een Dina Schwartz en een Dina Knapp die lijken aan dezelfde persoon te zijn maar ik ben slechts ongeveer 90% zeker van dit feit.

Dina Schwartz in Creative Haak

dina schwartz tapestry crochet Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp

Het eerste referentiejaar ik zag over deze artiest was in de 1973 freeform crochet kunstboek Creatieve Haak door Niki Hitz Edson en Arlene Mis. Veel van de kunstenaars die waren te zien in dit boek kenden elkaar omdat ze allemaal werken in vezelkunsten samen bij The Pratt Institute kunstacademie in New York. Ik zeg dit omdat in de hedendaagse website voor Uw Button Performer haar cv niet bekendmaking in Creative Haak noemen maar heeft er rekening mee dat ze naar deze school rond die tijd. Dat is mijn eerste grote indicator dat Dina Schwartz en Dina Knapp zijn een in hetzelfde. De tweede is dat er een duidelijke gelijkenis tussen dit werk en het latere werk van Dina Knapp.

dina schwartz crochet top Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp

De stukken die Schwartz is featured in Creative Haak hebben een paar dingen gemeen die van belang zijn voor haar stijl van de tijd lijken:

  • Kleurrijk haakwerk uitvoering vrolijke kleuren die meer naar de jaren 1960 dan 1970 harken!
  • Implementatie van tapijt haak technieken om patronen te creëren
  • Gemeenschappelijke bijgesneden topvorm, vaak mouwloos maar waar ze niet mouwloos dan hebben ze zeer interessante mouwen!

crochet sleeve detail Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp

Creative Haak legt uit dat de huls onmiddellijk boven is gemaakt van een combinatie van wol, mohair en metallics. Ik vond dit interessant, want het is echt zeldzaam om verwijzingen naar het gebruik van mohair garen uit deze tijd te vinden. Deze combinatie van materialen lijkt voor te komen gedurende de stukken die zij in dit boek heeft.

Dina Knapp in Kunst om te dragen

tapestry crochet dress Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp

Astra's Dress, 1974, combinatie van wol tweed en wol vingerzetting garen

Bij het onderzoeken van deze kunstenaars uit de jaren 1970 altijd draai ik om zoveel middelen boek als ik kan. Ik zocht Dina Schwartz in Hard Haak en de twee boeken die ik heb van Del Feldman geschreven in de jaren 1970. Echter, haar werk lijkt niet om daar te worden verwezen. De volgende keer dat ik zag een verwijzing naar haar was in de jaren 1980 draagbare kunst boek Kunst om te dragen Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp. Inmiddels is wanneer ze het gebruik van de naam Dina Knapp.

1970s crochet jacket Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp

Orchidee Jacket, 1973, Haak met applique

Dit boek is altijd de beste referentie die ik heb voor gedetailleerde informatie over de kunstenaars dus dit is waar ik echt veel geleerd over haar. In werkelijkheid, het begint met een interessant verhaal over hoe ze kwam te haken. Ze studeerde klei bij Pratt op het moment en ze was ziek thuis dus besloot ze om mee te spelen met een gehaakte. (Ongetwijfeld moet ze beïnvloed zijn door alle andere kunstenaars bij Pratt op het moment, die ook aan het spelen waren met een gehaakte!) Op die dag ziek gehaakt ze twintig hoeden op een rij. Ze voelde zich zo productief en geïnspireerd dat ze meteen overgeschakeld haar kunst focus naar glasvezel.

1975 crochet coat Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp

Frog Jacket, 1975, gehaakte, gereconstrueerd, gevulde en geappliceerd

Dit was niet de enige interessante inzicht dat het boek biedt in Dina's proces. Het vermeldt ook dat ze twee projecten zouden blijven gaan in een keer – op basis van een tekening en een onder instinctieve, spontane stuk – en ze zou werken van de ene naar de andere om eventuele verveling of herhaling in haar werk te voorkomen.

tapestry crochet Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp

De Whole Earth Tapestry, 1973

Dina hield van die haak haar mogelijk maakte om mode te mengen, ambacht, kunst en design. Ze zou ook gaan houden dat ze een zekere mate van mixed media werk in haar stukken kon nemen. Ze werkte met het combineren van verschillende soorten wol, metallics, applique en uiteindelijk sommige genaaid / gewatteerde stukken in haar draagbare kunstwerken. Haar werk gedurende de jaren 1970 was het complex, gestructureerde en gedetailleerde, lijkt te donkerder en dikker als het decennium voortgezet. In overeenstemming met de tijd, haar werk verlegd naar meer eenvoud in design in de jaren 1980. Net als veel van de kunstenaars van die tijd, ze begon een aantal bekende werken die niet gehaakt werden produceren, maar veel van haar werk heeft steeds in haak.

Leuk feitje: Dina Knapp gehaakt een tam stijl hoed voor Bob Marley die hij droeg toen hij werd begraven. (bron)

Dina Knapp Vandaag

dina knapp crochet art 400x267 Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp

Zie deze afbeelding en tal van anderen op de Dina Knapp website

Net als veel van de andere gehaakte kunstenaars uit deze tijd, Dina Knapp blijft werken als kunstenaar vandaag. Hoewel sommige van deze kunstenaars zijn voornamelijk werkzaam in andere kunstvormen, Dina heeft een sterk lichaam van het werk in zowel draagbare en sculpturale haak onderhouden. (Ze doet ook ander werk doen, vooral collagewerk.) Haar bio laat zien dat ze steeds heeft geproduceerd werk dat is geweest in galeries, openbare ruimte en publicaties. Haar werk is in zowel groeps-en solotentoonstellingen in plaatsen zo divers als de Miami International Airport, San Francisco Legioen van Eer en de etalage van Doubleday Books. Ik zal er rekening mee, echter, dat de meest recente werk op haar cv dateert uit ongeveer 2005 en de meest recente gebeurtenissen vermeld op haar site datum 2007 dus ik weet niet zeker wat de afgelopen vijf jaar of zo hebben gehouden voor haar. Haar Facebook-pagina geeft haar werkgever als de Florida Grand Opera waar ze werkt in kostuums.

1970s crochet Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp

Dit bericht is onderdeel van een serie over 1970s gehaakte ontwerpers. Bezoek de andere posten in de serie te haken ontwerpers te zien als Janet Lipkin Decker, Norma Minkowitz en Van Feldman.

pinit fg en rect gray 28 Edgy 1970s Crochet Designers: Dina (Schwartz) Knapp
Zoals dit bericht, Neem druk op de knop aandeel! Hou echt van wat ik doe met Haak Concupiscence? Overwegen om een schenking of meer een blog sponsor.

Trackbacks

  1. […] vintage haak van Dina Knapp in Kunst aan […]

  2. […] vintage crochet wearable art by Dina Knapp in the book Art to […]

Vorige post:

Volgende post: