A Basic Guide to Bosnisch Crochet

door Kathryn op Maart 28, 2012 · 2 reacties

in Hoe om te Haak

Post image for A Basic Guide to Bosnian Crochet

Het Krediet: CrochetMe, fotograaf: Joe Coca

Ik had een aantal mensen vragen me onlangs wat ik weet over Bosnische haak. De waarheid is: niet veel. Maar ik heb een beetje onderzoek gedaan en samen een basis handleiding over wat het is en waar u meer informatie kunt vinden als dit een niche soort haak die u interesseert.

Wat is Bosnische Haak?

bosnian tapestry crochet 400x173 A Basic Guide to Bosnian Crochet

Nummers een en drie zijn hier Bosnisch Haak; leren meer van de bron

Bosnische Haak is een niche soort haak die oorspronkelijk afkomstig is van (duidelijk) Bosnië maar is ook beoefend in heel Oost-Europa en het Midden-Oosten. Ik heb het zelf niet gedaan maar van wat ik heb gezien het gebruik maakt variaties op de basis-slip steek werkte in verschillende delen van de steek (voor-of achterkant) een structuur creëren, hechte stof, maar een die zeer rekbaar kan zijn.

De Bosnische Haaknaald

bosnian crochet hook 400x299 A Basic Guide to Bosnian Crochet

image credit: BurdaStyle

Bosnische Haak is een van die ambachten, zoals Tunesische Haak, that’s got its own tools.The Bosnian Crochet hook has a bit of a funky look because it’s handle is really wide and it’s got a flat appearance compared to traditional hooks. These hooks aren’t as easy to find as regular crochet hooks; Lacis is one source.

I’ve also noticed in my research that Bosnian Crochet projects often involve switching crochet hook sizes mid-stream. This makes sense since a change in hook size can make a big difference in design when working only with slip stitches.

Whose Writing About Bosnian Crochet?

Bosnian Crochet is an ancient type of crochet but it’s not one that you hear about all that often. Dat gezegd, it’s popped up here and there over time. Sylvia Cosh en James Walters, who began working together in crochet in the 1970′s, have written about Bosnian Crochet. There was a Fall 2010 Interweave Crochet article on the topic by Dora Ohrenstein. There was also a great 2010 article on the topic on Finnish blog Hillevis Threads. There is a current article and project on the topic by Cat Stolzenbach in the March/April issue of Piecework magazine. There is also a short chapter on Bosnian Crochet in the book Needlework through History: An Encyclopedia (Handicrafts through World History) A Basic Guide to Bosnian Crochet. And if you like videos, there’s a YouTuber named pjonica to check out (videos are in a foreign language but the visuals are clear).

The History of Bosnian Crochet

Many sources say that it’s possible that Bosnian crochet is the oldest crochet that exists, which makes sense since it is widely believed that the slip stitch was the first part of crochet to ever be developed. Echter, according to Needlework Through History, Bosnian Crochet has also been greatly important to the recent history of people in this country. The area was ravaged by war in the late twentieth century and once the war was over there were many people, including women head of households, that needed to support their families in a time of economic crisis. One way to do that was to turn to those old handicrafts, like Bosnian Crochet, to create small businesses with help from organizations like Women for Women International.

Other Names for Bosnian Crochet

If you’re looking online for Bosnian crochet info then you shouldn’t limit yourself with search terms. Bosnian crochet is also known by many other names including:

 • Dutch Knitting
 • Shepherd’s Knitting
 • Slip Stitch Crochet (although it should be noted that Bosnian Crochet is only one sub-type of a broader category of slip stitch crochet)
 • Muslim Crochet
 • Old World Crochet
 • Pjoning
 • Gabelinstitch
 • Krokvirkning
 • Patning
 • Smygmaskvirkning
 • Schaapherderssteek
 • Bosnisk virkning

Bosnian Crochet Patterns

slip stitch crochet hat pattern 400x418 A Basic Guide to Bosnian Crochet

Dora Ohrenstein’s Five-Spice Hat

bosnian crochet neck purse pattern A Basic Guide to Bosnian Crochet

Sylvia Cosh Bosnische Haak Neckpurse

slip stitch bosnian crochet hat 400x400 A Basic Guide to Bosnian Crochet
Slip Stitch Haak Hat

bosnian crochet gloves 400x343 A Basic Guide to Bosnian Crochet
Bosnian Crochet Wool Gloves

easy bosnian crochet A Basic Guide to Bosnian Crochet
Gobelinstitch Cuffs

bosnian crochet gloves 400x406 A Basic Guide to Bosnian Crochet
Vashti Braha’s Slip Stitch Fingerless Gloves

Here are some links to Bosnian crochet patterns online:

Have you tried Bosnian crochet? Share your experiences in the comments below!

pinit fg en rect gray 28 A Basic Guide to Bosnian Crochet
Zoals dit bericht, Neem druk op de knop aandeel! Hou echt van wat ik doe met Haak Concupiscence? Overwegen om een schenking of meer een blog sponsor.

Trackbacks

 1. [...] en Portal de Labores y en Crochet Concupiscence. Comparte y Disfruta   comment? Posted in Con una aguja, Técnica bosnio ganchillo [...]

 2. [...] A basic guide to Bosnian crochet, which is a subset of slip-stitch crochet. [...]

Vorige post:

Volgende post: