Joana Vasconcelos er Château de Versailles første kvindelige kunstner

ved KathrynMaj 7, 2012 · 3 kommentarer

i Hæklet Art

Post image for Joana Vasconcelos is Château de Versailles’s First Female Artist

Mary Poppins (detalje)

One of the first crochet artists that I profiled on this site was Joana Vasconcelos. Hun er nok bedst kendt for sine fantastiske store værker (ligesom klaverer) dækket i hvidt doilies, although she does other types of fiber art as well. I really like what she does so I was thrilled for her when I recently found out that this summer she’s going to have an exhibit at Château de Versailles. She is the first female artist to be part of this special exhibit series.

This is the fifth year in a row that the Château de Versailles has welcomed a contemporary artist to exhibit work in a series designed to open up a dialogue between that artist and the best artists of the Baroque art period. The first four artists, starting with Jeff Koons, were all male. Vasconcelos is the first female in the series and I’m happy that she’ll be using her chance at this exhibit to share crochet sculptures with the audience of the exhibit. Vasconcelos is also the youngest of the artists to exhibit in this series.

joana vasconcelos versailles Joana Vasconcelos is Château de Versailless First Female Artist

Sneak peak of the work, kilde

Ifølge en pressemeddelelse, Vasconcelos is going to have seventeen works of art in this exhibit. About half of them are work she had previously produced including a crochet and knit sculpture called Mary Poppins that will be located on the stairs at the entrance to the palace. But the other half will be work created especially for this exhibit. I’m especially excited to see this new work.

Joana does not seek to fit into Versailles, but to confront it. Her work made up of redirections, metamorfoser og forskydninger af objekter, går på tværs af tid og flytter symbolerne. Inspireret af den mytologiske og æstetiske kraft af slottet i Versailles, Joana Vasconcelos spørgsmålstegn forestillinger om luksus og skønhed ved at foreslå nye værker specielt designet til paladset.” – kilde

Udstillingen starter i juni, så jeg vil have mere information (og forhåbentlig flere fotos) derefter. Det kører hele sommeren til september.

 


pinit fg en rect gray 28 Joana Vasconcelos is Château de Versailless First Female Artist
Ligesom dette indlæg, bedes ramme aktien knap! Virkelig elsker, hvad jeg laver med hækling concupiscence? Abonner på hækling concupiscence via e-mail
CrochetBlogger
CrochetBlogger moderator

@Rouxlette Jeg kender ... Jeg ved ikke engang kender hende personligt, og jeg er så stolt af hende!

Trackbacks

  1. [...] skaberne af den hyperbolske hæklet revet har åbnet en permanent udstillingsområde i Los Angeles og Joana Vasconcelos blev den første kvindelige kunstner at udstille på Chateau de [...]

Forrige post:

Næste indlæg: